De Drentse ouderenzorg gaat vol voor digitalisering

Ouder worden in de toekomst. Dat doen we ‘SAMEN en ANDERS’ zeggen zestien Drentse ouderenzorgorganisaties. Zij bundelen hun krachten en sluiten aan bij het landelijke programma ‘Anders werken in de Zorg’. Het aantal ouderen verdubbelt de komende jaren en het aantal zorgmedewerkers neemt af. De inzet van zorgtechnologie verhoogt de levenskwaliteit van ouderen en verlaagt de werkdruk van (zorg)professionals.

De eerste stap in deze samenwerking is het inventariseren van bewezen technologieën en die kennis en ervaringen met elkaar delen. Door samen op te trekken bij de invoering van zorgtechnologieën kunnen snelle stappen gezet worden. Hiermee wordt voorkomen dat er energie gestopt wordt in zorgtechnologieën die geen toegevoegde waarde hebben.

Steeds langer thuis
Het aantal verpleeghuisplekken neemt de komende jaren niet toe terwijl het aantal ouderen sterk stijgt. Ouderen blijven zo lang mogelijk thuis wonen. Zorgtechnologie kan deze beweging om veilig en zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, ondersteunen. Digitale hulpmiddelen zoals beeldbellen of een specialist die op afstand met een smart glass meekijkt, kunnen worden ingezet om verpleeghuiszorg thuis te kunnen geven.

Zelfregie cliënten
De inzet van zorgtechnologie bevordert de zelfregie van cliënten. Gerben Krewinkel, bestuurder van Zorggroep Drenthe en lid kernteam: “Cliënten ervaren hierdoor meer vrijheid. Een mooi voorbeeld is de ‘medicijndispenser’. Hiermee wordt de cliënt rechtstreeks ondersteund bij de dagelijkse medicatiemomenten. Zorgmomenten die alleen bestaan uit het geven van medicatie worden hiermee voorkomen en het bespaart veel werk- en reistijd. De heupairbag is nog zo’n mooi voorbeeld, omdat cliënten weer durven te wandelen omdat het bescherming biedt tijdens een val”.

Acceptatie van zorgtechnologie
Het succesvol implementeren van zorgtechnologie is afhankelijk van de vaardigheid van medewerkers, cliënten en mantelzorgers. Daarom hebben de Drentse ouderenzorgorganisaties afgesproken dat elke organisatie een aanpak ontwikkelt om medewerkers, cliënten en mantelzorgers vaardig(er) te maken in het werken met zorgtechnologie.

Anders werken in de zorg
Het doel van ‘Anders Werken in de Zorg’ is het samen optrekken om de invoering van zorgtechnologieën te versnellen. Door te experimenteren met verschillende zorgtechnologieën, ervaringen te delen en te onderzoeken wat wel en niet werkt, kunnen zorgtechnologieën die voor toegevoegde waarden zorgen, snel worden ingevoerd.

Drentse Deelnemers Anders Werken in de Zorg: Noorderboog, Tangenborgh, Zorggroep Drenthe, Icare, Derkshoes, Accoladezorg, NNCZ, Westerkim, Treant, ZZWD, Interzorg, Verzorgd Wonen in Exloo, Lentis/Dignis, De Bremhoeve, Sanniek, Zorgzaak

www.anderswerkenindezorg.nl